
Μου δημιουργεί κάποια απορία το γεγονός, ότι o Λουκάς Παπαδήμος έρχεται να εφαρμόσει μία συμφωνία που προβλέπει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ενώ ο ίδιος στο παρελθόν είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση σε μια τέτοια προοπτική. Ας είναι, οι άνθρωποι αλλάζουν…
Αυτό βέβαια που κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο δρόμος της επιστροφής προς τη δραχμή, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες. Αν ,όμως, επιστρέψουμε σήμερα στη δραχμή και δεν υπογράψουμε τη συμφωνία, αποπληρώνουμε όλα τα χρέη μας με 340 δραχμές το ευρώ και όχι με υποτιμημένη δραχμή.
Εδώ και χρόνια έχω επίγνωση ότι οι αγορές είναι αυτές που κυβερνούν και δυστυχώς, είναι αμείλικτες. Έφθασαν το επιτόκιο των διετών ομολόγων στο 110%, τα ασφάλιστρα κινδύνου, δηλαδή τις πιθανότητες πτώχευσης της χώρας μας κοντά στο 100% και συγχρόνως μας κατέταξαν ως την πλέον αφερέγγυα χώρα του πλανήτη. Συνεπώς είτε μόνος του είτε με πολλούς, ο Λ. Παπαδήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο από την υπογραφή μιας συμφωνίας που, με ομαλό τρόπο, θα οδηγήσει τη χώρα μας εκτός ευρώ, πορεία που πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες χώρες.
Ως φαίνεται, η Γερμάνια επιδιώκει είτε την πλήρη κηδεμονία της Ευρώπης ή τη δική της έξοδο! Οι Γερμανοί ανθίστανται σε αυτό που προτείνουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι: Εκτύπωση 2 τρισ. ευρώ ή συγκέντρωση όλων των ελλειμμάτων άνω του 60%, δηλαδή 2.4 τρισ. ευρώ σε ένα κοινό ταμείο και «κάλυψη» με ευρωομόλογο. Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι και οι δύο προτάσεις είναι άδικες για τους Γερμανούς, αν όμως αφεθούν τα πράγματα όπως είναι τώρα, δεν θα μαζεύονται με τίποτα μετά την επερχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας σε ΑΑ+.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου περισσότερο εμφανίζεται ως κυβέρνηση – παρένθεση έως ότου πάρουμε την έκτη και την πρώτη δόση του επόμενου πακέτου παρά ως κυβέρνηση σωτηρίας.
Η μόνη σωτήρια κίνηση που βλέπω, είναι ένα κούρεμα 80% σε όλα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΕΚΤ. Μετά από αυτό, θα προσέβλεπα σε ξήλωμα όλων των επαγγελματιών εκβιαστών-συνδικαλιστών που έχουν καταστρέψει τον τόπο, ώστε να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις για να βρει δουλειά ο κόσμος.
Σημείωση
Αν ο κύριος Παπαδήμος είχε κάποιες λύσεις, ήδη θα τις είχε προτείνει στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν πιστεύω να περίμενε να γίνει πρώτα πρωθυπουργός. Και το λέω αυτό, γιατί είναι καλύτερα να μην προσδοκούμε τίποτα, από το να έχουμε ουτοπικές προσδοκίες.