Σολωμού 3, 15452 Π. Ψυχικό | Αγ. Κωνσταντίνος, 28100 Αργοστόλι
+30 210 6742731
p.papadatos@sense.gr

Και όμως, μπορούμε!

Τον Οκτώβριο του 2009 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 116% και υπογράψαμε ένα ολέθριο Mνημόνιο που θα φθάσει το χρέος μας στο 180%! Σε δύο χρόνια μειώσαμε τα εισοδήματά μας κατά 15%, ενώ στο χρηματιστήριο χάθηκαν περισσότερα από 100 δις ευρώ. Από τις ελληνικές τράπεζες έγιναν αναλήψεις 70 δισ. ευρώ και η χώρα μας έγινε η πλέον αφερέγγυα χώρα του κόσμου. Στις 27 Οκτωβρίου καταλήξαμε σε μία συμφωνία που φαίνεται ότι μειώνει τα χρέη μας κατά 100 δισ. ευρώ, αλλά παραβλέπεται κάπως το γεγονός ότι τα περίπου 50 δισ. τα πληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, οι Έλληνες. Παραβλέπεται, επίσης, το γεγονός ότι ΕΚΤ θα κερδίσει από τα ελληνικά ομόλογα, που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά, περί τα 15 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια φορτώσαμε το Ελληνικό Δημόσιο με αλλά 80 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη και το σχέδιο εξόδου από την κρίση προβλέπει ότι το 2020 ίσως καταφέρουμε να ζήσουμε όπως το 2009. Κορυφαίοι αναλυτές θεωρούν ότι η αποφυγή της χρεωκοπίας είναι αναπόφευκτη, ενώ εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνουμε την ζωή μας όσο γίνεται πιο δύσκολη. Μπορoύμε, άραγε, να βγούμε από την κρίση; Πιστεύω πως ναι, παραμένοντας, όμως, πάντα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αφού πρώτα στα 100 δισ. ευρώ μείωσης του χρέους συμμετάσχουν τα ομόλογα της ΕΚΤ και μείνουν απ’έξω τα ελληνικά ταμεία.

Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι γοργά. Εκλογές ει δυνατόν εντός του 2011 γιατί χωρίς κοινωνική εκτόνωση και ειρήνη, βήμα δεν γίνεται. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει θα πρέπει να συνάψει άμεσα κοινωνικό συμβόλαιο ειρήνης με τον λαό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Επενδύσεις με το ΠΑΜΕ στα χαρακώματα, τους κυρίους Φωτόπουλους στις επάλξεις και τους κουκουλοφόρους στο Σύνταγμα δεν γίνονται.

Για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και του τουρισμού πρέπει να δώσουμε «γη και ύδωρ». Στην επόμενη πενταετία, τα έσοδα από αυτούς τους δύο αναπτυξιακούς άξονες θα πρέπει να ανέλθουν, από 25 δισ. που είναι σήμερα, σε 40 δισ. ευρώ.

Η ανάπτυξη και αύξηση εξαγωγών μέσω πρότυπων βιολογικών καλλιεργειών θα πρέπει να γίνει ο τρίτος άξονας ανάπτυξης της χώρας και η μεταποίηση θα πρέπει να αυξήσει κατακόρυφα την συμμετοχή της στην μείωση της ανεργίας.

Σημείωση

Κύριε Παπανδρέου μην επηρεάζεστε από τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι για τη λιρέτα. Η Ιταλία δεν έχει μόνο τη λιρέτα, έχει και τη Ferrari. Ενώ η δραχμή…;

 

Αρέσει σε %d bloggers: