Σολωμού 3, 15452 Π. Ψυχικό | Αγ. Κωνσταντίνος, 28100 Αργοστόλι
+30 210 6742731
p.papadatos@sense.gr

«Είματα ανήρ» έλεγαν οι αρχαίοι!

Διαβάζω ότι τα 40 και πλέον δις ευρώ που κάποιοι φυγάδευσαν σε στρώματα και μαξιλάρια, μπορούν να τα επιστρέψουν στις τράπεζες, χωρίς τους περιορισμούς των capitalcontrols. Το ίδιο θα ισχύσει επίσης και για όσους τα επιστρέψουν από τις τράπεζες του εξωτερικού. Τα capitalcontrols όμως θα συνεχίσουν να ισχύουν, για όλους εκείνους τους «αφελείς» που άφησαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, και χάρη στους οποίους σώθηκε η χώρα. Οι άλλοι όμως που έφεραν τράπεζες και χώρα στο χείλος του γκρεμού, θα αμειφθούν!

Μεγάλες εκπτώσεις επίσης προβλέπονται για όσους φυγάδευσαν αφορολόγητα ποσά στο εξωτερικό, ώστε να τονωθεί, λένε, η οικονομία! Η οικονομία όμως θα τονωθεί μόνο όταν όλοι αντιληφθούν ότι κανένας φοροφυγάς δεν πρόκειται να αμνηστευτεί.

Στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Γερμανία μία ιατρική επίσκεψη κοστίζει 32,50€, 47€ και 50 ευρώ αντιστοίχως και φυσικά με φορολογητέα απόδειξη. Στην Ελλάδα, πολλοί γιατροί χρεώνουν 100 ευρώ μία επίσκεψη και θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να κλέψουν την εφορία και τον ασθενή τους.

Είμαστε απείθαρχοι. Πάντα προτάσσουμε το ατομικό συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον και φυσικά πάνω από το συμφέρον της χώρας. Ακόμη και σήμερα που η Τουρκία σπαράσσεται, αντί οι πολιτικοί μας να ασχολούνται με τη χάραξη μίας εθνικής πολιτικής για να ωφεληθεί η χώρα από τη γεωπολιτική της θέση, αυτοί ασχολούνται με τη στρατηγική που πρέπει να χαράξουν για τον υπό συζήτηση εκλογικό νόμο, ώστε να ωφεληθούν τα μέγιστα οι ίδιοι και το κόμμα τους. To ίδιο φυσικά συμβαίνει και με το Brexit. Ενώ θα μπορούσε η Αθήνα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, ώστε να γίνει παγκόσμιο κέντρο εμπορικής ναυτιλίας, εμείς περί άλλων τυρβάζουμε.

Οι συνθήκες μας ευνοούν. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις εκμεταλλευτεί και οι πολιτικοί μας ζουν στον δικό τους πολιτικό μικρόκοσμο. Τα δε ΜΜΕ δίνουν μάχη για τα συμφέροντα των αφεντικών τους και η χώρα τραβάει την ανηφόρα.

Παρ’όλα αυτά κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας υπάρχει. Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 4.5 δις και το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο έφθασε τα 2.47 δις ευρώ έστω και με μερική ενεργοποίηση του κόφτη. Περισσότερο όμως αισιοδοξώ, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να κάνει καμία έκπτωση στην τόσο αναγκαία εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού και φυσικά της χώρας ολόκληρης.

Σημείωση

Ο άνθρωπος είναι τα ρούχα του («Είματα ανήρ» έλεγαν οι αρχαίοι), που σημαίνει ότι όπως ο παπάς στην εκκλησιά φοράει ράσο, έτσι και ο αρχηγός κράτος σε μια επίσημη συνάντηση φοράει γραβάτα. Τώρα όσον αφορά την εμφάνιση κάποιων υπουργών του, τι να πει κανείς…

 

Αρέσει σε %d bloggers: