Σολωμού 3, 15452 Π. Ψυχικό | Αγ. Κωνσταντίνος, 28100 Αργοστόλι
+30 210 6742731
p.papadatos@sense.gr

Η αγορά αρχίζει να αισιοδοξεί!

Πραγματικά δεν γνωρίζω αν πρέπει να χαρακτηρίσω ως γελοία ή τραγική την καθημερινή παράσταση που στήνουν λαϊκίζοντες πολιτικοί και κυρίως δημοσιογράφοι, οι οποίοι αφού περιγράψουν με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική κατάσταση της χώρας, δίνουν συγχρόνως και αγώνα υπέρ μισθών, συντάξεων και μείωσης φορολογικών συντελεστών!

Δυστυχώς ο κλήρος έλαχε στον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει σε κάποια τάξη όσα οι άλλοι δεν τόλμησαν ή μάλλον δημιούργησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι αριστερό κόμμα και σε μία διεθνοποιημένη οικονομία αριστερές ιδεοληψίες δεν χωρούν. Άρα, ναι μεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έκανε στροφή σε ρεαλιστική πολιτική, αλλά η νοοτροπία παραμένει, όπως παραμένει επίσης και το αρνητικό επενδυτικό κλίμα στη χώρα, το οποίο πρωτίστως καλλιεργούν οι λαϊκίζοντες πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Ευτυχώς, μία κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή –έστω με πολλά λάθη- έγινε με την ψήφιση του ασφαλιστικού, που χρόνια τώρα άφρονες πολιτικοί το είχαν κυριολεκτικά διαλύσει. Από το 2000 έως και το 2015, τα ταμεία κύριας ασφάλισης επιχορηγήθηκαν με 154.4 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί απλούστατα οι ασφαλιστικές εισφορές δεν ανταποκρίνονταν στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Εναλλακτική λύση εξεύρεσης οκτώ δις τον χρόνο για επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων δεν υπάρχει. Προς τι λοιπόν οι αλαλαγμοί των λαϊκιστών; (Ο μαφιόζος πάντα στέλνει τα περισσότερα λουλούδια στην κηδεία του θύματός του)

Από την αρχή της ελληνικής κρίσης έως και σήμερα, ο μόνος σταθερός σύμμαχος που είχε και εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, είναι το ΔΝΤ. Και αν είχαμε εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα του πρώτου μνημονίου, σήμερα φυσικά δεν θα είχαμε μνημόνια. Τόσο όμως στο παρελθόν ο κύριος Σαμαράς, όπως και σήμερα ο κύριος Τσίπρας, θεωρούν ότι το ΔΝΤ αντιμάχεται τα συμφέροντα της Ελλάδας! Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι αταλάντευτες: Για να βγει η χώρα από την κρίση, θα πρέπει να αποκτήσουμε κράτος (που δεν έχουμε) και συγχρόνως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μας μειώσουν το χρέος, το οποίο δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο. Τόσο απλά.

Δεν πρόλαβε όμως η κυβέρνηση να κάνει ένα σωστό βήμα και αμέσως έσπευσε να το «διορθώσει» με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που πολλές φορές είναι ανασφάλιστοι, που δουλεύουν 8-10 ώρες ημερησίως, που πλειστάκις πληρώνονται με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, που ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, που όταν εργάζονται αμείβονται κατά μέσο όρο με 750 ευρώ, φορολογούνται αδρά για να πριμοδοτούν τους δημοσίους υπάλληλους που αμείβονται κατά μέσο όρο με 1280 ευρώ και απολαμβάνουν επτάωρη απασχόληση και φυσικά μονιμότητα. Ως φαίνεται, η αριστερή ιδεοληψία και κουλτούρα της κυβέρνησης δεν ξεπερνιέται με τίποτα!

Όπως και να ‘χει, η συμμετοχή της ευρωπαϊκής τράπεζας ανασυγκρότησης στο ξεσκαρτάρισμα των κόκκινων δανείων, τα έξι δις που εγκρίθηκαν από τους θεσμούς με την αξιολόγηση και προορίζονται για την εξόφληση των δημοσίων χρεών στους ιδιώτες και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, θα δώσουν πνοή στην αγορά και στις τράπεζες, όσο και αν οι κατ’ επάγγελμα μισθοφόροι της μιζέριας και της καταστροφολογίας βάζουν τα δικά τους συμφέροντα αλλά και αυτών που εκπροσωπούν πάνω από αυτά της χώρας. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι τη «διακυβέρνηση» της χώρας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όσο δεν αντιλαμβάνεται ότι το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας, άλλο τόσο δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιχειρηματικότητα είναι ο καλύτερος φίλος του εργαζομένου.

Σημείωση

Πάντως η αγορά αρχίζει να αισιοδοξεί. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες έπεσαν από το 11% στο 7%, αλλά και το χρηματιστήριο βρίσκεται σταθερά πάνω από τις 640 μονάδες.

 

Αρέσει σε %d bloggers: