Σολωμού 3, 15452 Π. Ψυχικό | Αγ. Κωνσταντίνος, 28100 Αργοστόλι
+30 210 6742731
p.papadatos@sense.gr

Άρχισα να αισιοδοξώ

Αν λάβει κανείς υπόψη του την έκδηλη διάθεση των Ευρωπαίων για παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη – δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς – τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών με 50 δις ευρώ μέσω του ESM (European Stability Mechanism) όπως θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία και όχι μέσω του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50 δις ευρώ, άρα άμεση αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μεγάλη άνοδο του χρηματιστηρίου και φυσικά αναζωογόνηση της αγοράς. (Άρχισα να αισιοδοξώ)!

Τώρα, σχετικά με τη μείωση του χρέους μας από τον OSI, αισιοδοξώ ότι πιθανόν τα 60 δις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατάει στα χέρια της η ΕΚΤ θα πληρωθούν στην τιμή κτήσης και όχι στην ονομαστική τους αξία, πράγμα που σημαίνει και την αυτόματη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 δις.

Άκουσα επίσης ένα άλλο αισιόδοξο νέο. Τα έξοδα προς γιατρούς, υδραυλικούς και άλλους επιτήδειους θα εκπίπτουν 100% από την εφορία μας. Αν αυτό συμβεί, τότε θα μειωθεί δραματικά η φοροδιαφυγή, θα επιβραβευτούν οι πολίτες που ζητούν αποδείξεις και η Ελλάδα θα δείξει κάποια άνοδο του GDP της, ώστε να οδηγηθεί σε καλύτερη σχέση εθνικού εισοδήματος προς χρέος.

Τώρα, η εξομοίωση της τιμής πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης δεν γίνεται για να παταχθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, όπως πολλοί ισχυρίζονται και μεταξύ άλλων και ο φίλος κύριος Μάκης Βορίδης. Η εξομοίωση της τιμής γίνεται για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Το λαθρεμπόριο γίνεται με τον δήθεν ανεφοδιασμό ανύπαρκτων καραβιών, τα οποία ως γνωστόν εφοδιάζονται με αφορολόγητο πετρέλαιο. Συνεπώς ποιος καλύπτει ποιούς;

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τρέχουμε στην Ελβετία να μάθουμε ποιοι έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες και αν όντως περιμέναμε τα «παιδιά» από το Σικάγο για να μας πουν αν κλέβουν και πόσα κλέβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Υποτίθεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνεται από τις τράπεζες ποιοι είναι οι «πατριώτες», πόσα και σε ποια χώρα του εξωτερικού έστειλαν λεφτά. Συνεπώς το ΣΔΟΕ μπορεί άμεσα να τους καλέσει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες των χρημάτων τους.

Σημείωση:
Ως φαίνεται από τα 11.5 δις που ζητάει η τρόικα, αντί τα 9.5 δις να εξοικονομηθούν από διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση δαπανών και τα 2.5 δις από μείωση συντάξεων και μισθών, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Βλέπεις… η σωστή λύση χρειάζεται και μυαλό και κότσια… που ίσως δεν υπάρχει. Πάντως εγώ άρχισα να αισιοδοξώ.

 

Αρέσει σε %d bloggers: