Σολωμού 3, 15452 Π. Ψυχικό | Αγ. Κωνσταντίνος, 28100 Αργοστόλι
+30 210 6742731
p.papadatos@sense.gr

Αυτό κι αν είναι θαύμα!

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν με αιφνιδιάζουν τόσο οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις όσο οι τελευταίες πολιτικές κινήσεις. Από ό,τι θυμάμαι, πρώτη φορά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας οι πολίτες ψηφίζουν βουλευτές συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων και αυτοί με πλήρη άνεση μεταπηδούν σαν ‘βάτραχοι’ σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, ενώ δέκα τον αριθμό περιφέρονται μέσα στη βουλή ως ανεξάρτητοι! Κόμματα εκλέγονται με συγκεκριμένες εθνικές θέσεις και οικονομικά προγράμματα και στο τέλος οι πολίτες διαπιστώνουν ότι άλλο πλήρωσαν και άλλο τους σέρβιραν. Και ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις οβιδιακές πολιτικές μεταλλάξεις της κυβέρνησης και του κυρίου Τσίπρα, η οικονομία της χώρας παραμένει σταθερά στο κόκκινο.

Ουδείς γνωρίζει αν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάρτιο, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο, όπως μας διαβεβαιώνει ο κύριος πρωθυπουργός. Πάντως οι εκλογές δεν θα γίνουν άμεσα, όπως απαιτεί το εθνικό συμφέρον, αλλά θα γίνουν όπως απαιτεί το πολιτικό συμφέρον του κυρίου Τσίπρα.

Τα μηνύματα της αγοράς είναι συγκεχυμένα. Μειώνεται η ανεργία στο 18.6%, αλλά αυξάνονται οι εργαζόμενοι με 500-600 ευρώ μηνιαίο μισθό. Αυξάνονται οι εξαγωγές ξεπερνώντας τα 30 δις ευρώ για πρώτη φορά, αλλά αυξάνεται συγχρόνως το εμπορικό έλλειμμα. Στις αγορές θα βγαίναμε με δεκαετές ομόλογο, αλλά έγινε πενταετές και τώρα τελευταία ο κύριος Τσακαλώτος μάς λέει ότι το μαξιλάρι των 24 δις δεν το έχουμε για να το κάνουμε στρώμα αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε. Με 29% φορολογικό συντελεστή, κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη, αλλά ξεχνούν να υπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα φορολογείται και το μέρισμα των μετόχων, με συνέπεια να έχουμε τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή της Ευρώπης και κάποιες επιχειρήσεις να αναγκάζονται να πληρώνουν το μέρισμα ως δήθεν μορφή επιστροφής κεφαλαίου.

Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν αυτοί που μας κυβερνούν – αλλά που ποτέ δεν δούλεψαν – ότι όταν το κράτος προσπαθεί να πνίξει κάποιον οικονομικά, τότε κι εκείνος από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα προσπαθήσει να αμυνθεί με όποιον τρόπο μπορεί; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ουδείς επενδύει στη χώρα μας με εξαίρεση τους Έλληνες επιχειρηματίες που από συνήθεια και από αγάπη στην πατρίδα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους; Η μοναδική φυσικά εξαίρεση είναι κάποιες επενδύσεις στον τουρισμό που εκεί η εφορία δύσκολα εντοπίζει το χρήμα. Αυξάνεται ο τουρισμός μειώνονται οι εισπράξεις. Αυτό και αν είναι θαύμα!

Σημείωση

Οι μισθοί στην Ελλάδα μπορεί να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις. Γιατί και στο Μπαγκλαντές οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι…

 

Αρέσει σε %d bloggers: